Управителен съвет

Младежка фондация “Арете” е горда да има изявен и опитен борд на директорите и съветници, които предоставят насоки и организационни препоръки към управленския екип.

Брайън Мъри / Изпълнителен директор САЩ

Брайън Мъри e бивш доброволец от Корпуса на мира от юни 2002 г. до август 2005 г. Той ръководи ромските лагери „Заедно напред“през лятото на 2003 г., 2004 г. и 2005 г. Като доброволец, работещ в ромските “гета” и сегрегираните ромски училища, Брайън чувства особената спешност и необходимост за развитие на младежите в страната и нуждата от допълнителни образователни възможности за ромите и други групи в неравностойно положение в България.
След целия си опит и положен труд в тази област Брайън споделя, че лагерите запълват огромната нужда на ромските младежи и жените и именно лагерите са тези, които им помагат, за да намерят съмишленици в свояте кауза, дават кураж и подкрепа на младите хора. Въпреки очевидната необходимост от подобни лагери, финансовите средства за тяхното провеждане са били недостатъчно и са зависели от институции, които дори не са имали контакт с представителите на общността на местно ниво. Това е едно от основните неща, което подтиква Брайън да основе Младежка фондация “Арете” и да създаде устойчив източник на средства за насърчаване на тези толкова важни инициативи.
Брайън Мъри живее в Ню Йорк и е ръководи Elm City Capital. За контакти с Брайън Мъри brian@areteyouth.org

Джоди Стюърт-Митева / Изпълнителен директор за България

Джоди Стюърт-Митева е служила като доброволец от Корпуса на мира от в България от 1999 до 2003 година. За тези четири години тя преподава по английски език и информационни технологии на повече от 1000 деца и възрастни.
Извън класната стая Джоди предприема различни инициативи сред общността, които помогат за повишаването на информираността за СПИН, трафика на хора, проблемите на жените, както и условията за живот в сиропиталищата цялата страна.
През 2001 г. Джоди започва своята дейност с ромите, като си сътрудничи с други доброволци и лидерите в ромската общност. Заедно те създават мотивационни лагери, с които да помогнат на ромските младежи да научат повече за собствената си култура, история и наследство. Лагерите дават възможност на ромски младежи да намерят начините, по които биха могли да помогнат на своите общности, както и и да се подпомогне процеса на развиващата се тогава демокрация в България. През 2003 г. Джоди допринася за разширяването на лагерите и това позволява на повече деца да участват. В резултат на това лагерът се провежда в три града в България. За нея е чест и привилегия да бъде част от нещо толкова специално и уникално. Едни от най-запомнящите се за Джоди моменти по време на нейната доброволческа служба в България включват работа й с ромската общност. Не е имало друга организация уили група, която да повлия на ромските младежи толкова положително и да ги мотивира така, както лагерите го направиха.

Създаването на Младежка фондация Арете – България гарантира устойчивостта на тези лагери, които толкова много вдъхновяват и мобилизират общността отделните нейни индивиди. Ромите са една от най-маргинализираните групи в българското общество и Арете им дава надежда. Тя дава възможност на ромските младежи да реализират своя потенциал и подпомага тези, които са показали знания и мотивация да продължат своето образованиеи да се превърнат в студенти.

Джоди работи като Директор информационни технологии и маркетинг в организация с нестопанска цел в областта на гражданското образование във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ.
Можете да се свържете с нея на jodi@areteyouth.org

Дейв Елмстром

Дейв Елмстром, заедно със съпригата си Мери Блейк, са доброволци от Корпус на мира в Нова Загора от 2002г до 2004г. Дейв е доброволец от програма “Местно и икономическо развитие” и работи по проекти, целящи развитието на местната общност. Работи с общината, библиотеките, домовете за деца и училищата в града, включително и училището, в което учат предимно деца от ромски произход. Работата на Дейв включва най-вече проекти, които подпомагат навлизането на технологиите в училищата и библиотеките в града, както и проекти, подкрепени от Британското посолство и Ротари Интернешънъл. След завръщането си в САЩ, Дейв използва натрупания опит в България и започва работа, която включва набиране на средства. В момента е Помощник директор, Връзки с корпорации и фондации в Университет Свети Томас в град Сейнт Пол, щат Минесота. Наскоро завършва магистратура по бизнес администрация и през последните три години има малък бизнес. Дейв живее в град Сейнт Пол със съпругата си Мери и двете им деца.
Дейв смята, че възможността да бъде част от борда на директорите на Младежка фондация “Арете” не е само възможност да прилага опита си в областта на комуникациите, набирането на средства и финансовия мениджмънт за подпомагане постигането на мисията на организацията. Това е също и чудесна възможност да поднови връзката си с България като помага за развитието на страната и на хората. България никога няма да може да бъде истински развита докато не работи за създадаване на възможности за всичките си граждани, включително и магринализираната ромска общност. С нетърпение очаквам да помогна на Арете да надгради и доусъвършенства работата си с младежите от ромски произход.

Джордж Ели

Джордж Ели започва своята кариера в областта на документалните филми след завършване на Филмовата академия в Ню Йорк през 1999г. Той поставя няколко филма, включително и на високо оценения от критиците документален филм „Когато пътят завива“ (”When the Road Bends”), режисиран от Жасмин Делал. След този успех той режисира филм, който документира неговия път в преоткриването на произхода и традициите на своята неопозната култура, тази на ромите. Резулатът е филмът „В търсене на четвъртия гвоздей“ (“Searching for the 4th Nail”), който излиза през 2010г. и печели няколко награди, включитено и наградата за най-добър режисьор на филмовия фестивал в Кънектикът. Филмът е оценен и от общността, към която Джордж принадлежи, американската общност на хората от ромски произход, и се превръща в катализатор за последната му инициатива.

Джордж консултира и прави кастинга на документалната поредица „Уговорено“ (“Arranged”). Той основава The Romani Media Initiative през 2012г., организация с нестопанска цел, която работи за изграждане на положителни ролеви медийни модели от ромската общност, които да израдят по-проспериращо и интегриращо бъдеще за хората от ромски произход.

Николай Динев

Николай Динев понастоящем работи като докторант по финанси при Виенското Висше Училище по Финанси. Той е завършил магистратърска степен по бизнес администрация в Йейлския университет през 2010 г. и бакалавърска степен по математика и икономика в Макалистър Колидж през 2006 г. Той е и сертифициран финансов аналитик (CFA Charterholder).
Николай има богат международен академичен и практически опит, предимно в областта на финансите и стратегията. Той работи като консултант в Boston Consulting Group от 2010 до 2013 и като инвестиционен банкер в Bank of America от 2006 г. до 2008 г.
Възможността да се присъедини към борда на директорите на Младежката фондация “Арете” е един прекрасен шанс за Николай да допринесе към българското общество и да приложи горепосочения си опит в областта на финансите и стратегията за една благородна кауза. По-конкретно, това е възможност за Николай да спомогне да се даде шанс на тези членове на българското общество, които в миналото са имали най-ограничени възможности за успех, а именно ромската общност.
Николай в момента живее във Виена, Австрия, където е активен член на местните Йейлски клуб и CFA общество. Можете да се свържете с него на nikolaydinev@yahoo.com

Управителен съвет

Top